Vraag je je wel eens af waarom de een krullend haar heeft en de ander niet? In deze blog vertellen we je hoe dit precies zit! Voordat we hier op ingaan is het handig om eerst te weten waar haar eigenlijk uit bestaat en hoe het is opgebouwd.
Hoe is een menselijk haar opgebouwd?
Eigenlijk kan je ons haar voor een grootdeel als een ui zien. Het heeft heel veel lagen en die lagen gaan we zometeen allemaal met je doornemen. We gaan steeds een stukje verder.
Haarzakjes
Haar is weefsel dat groeit uit haarzakjes, die verspreid over onze hoofdhuid zitten. Wist je dat een groot deel van deze haarzakjes er al waren toen je geboren werd? Deze haarzakjes zijn niet zichtbaar, ze zitten namelijk onder je huid en hebben een tunnel- of kegelachtige vorm. Ze worden bedekt door twee omhulsels, de binnenste schede die eindigt net onder de opening van de olieklieren en een buitenste schede die helemaal tot aan de olieklieren groeit.
Haarschacht
Het deel dat je wel kunt zien is de haarschacht. Dit zijn je haarlokken die je kunt zien, borstelen, veren en stylen. De haarschacht is opgebouwd uit proteïne, bekend als keratine, hetzelfde materiaal waaruit bijvoorbeeld je vingers en nagels zijn opgebouwd.
Elke haarschacht groeit uit een individueel haarzakje en is opgebouwd uit drie lagen: de cuticula, de cortex en de medulla. De cortex vormt 75% van de haarschacht en is waar de hoeveelheid krul/kromming van het haar wordt bepaald. In de cortex bevinden zich verschillende typen cellen, georganiseerd in macrofibrils, die weer zijn opgebouwd uit kleinere eenheden zoals microfibrils en keratineproteïnen in een alfa-helix structuur.
Meer informatie over de functies van de haarzakjes en haarschacht
Haarzakjes (of in het engels: Haar follicles):
Haarzakjes bepalen welk haartype je hebt, bijvoorbeeld 1A (steil haar) of 4A (coily haartype). De vorm van de haarzakjes speelt hierin een cruciale rol. Ovale haarzakjes leiden vaak tot krullend haar, terwijl ronde haarzakjes steil haar produceren. Veranderingen in deze haarzakjes over tijd kunnen verklaren waarom iemand die als kind krullen had, later steil haar kan krijgen.
Had je vroeger toen je klein was krulletjes? en nu je ouder bent niet meer? Dan kan het zijn dat de vorm van de haarzakjes zijn veranderd. Dit gebeurt niet bij iedereen maar, het is dus wel mogelijk.
Olieklieren
De olieklieren fungeren als natuurlijke conditioners door olie en talg af te scheiden, wat bepaalt of je haar meer oily of juist droger is. Een hoge productie van olie en talg resulteert vaak in een oily haartype, en vice versa. Het frequent wassen van je haar met sterke reinigers kan de productie van olie en talg verhogen, wat je klachten kan verergeren.
De aanmaak van olie en talg zal afnemen naarmate je ouder wordt.
Ook goed om te weten bij vettig haar: hoe vaker je het wast met een sterke reiniger (omdat je waarschijnlijk af wil van het vettige gevoel) hoe sneller talg en olie weer terugkomen en je klachten misschien wel toenemen. In dit geval is het handig om je haar misschien iets minder vaak te wassen. Je kan dus niet 'meer talg' aanmaken maar, het kan wel sneller terugkomen.
Haarschacht
De haarschacht is het deel van het haar dat je daadwerkelijk ziet. Dit weefsel groeit uit een individueel haarzakje (voor elke haar heb je dus één haarzakje). Als het haar omhoog komt in het haarzakje, ontstaan er in totaal zes lagen. Er zijn drie binnenste lagen en drie buitenste lagen. De buitenste lagen vormen de structuur van de haarzakjes en de drie binnenste lagen vormen het daadwerkelijke haar. De drie binnenste lagen zijn: de cuticula, de cortex en de medulla.
- Cuticula: De cuticula beschermt de binnenste lagen van het haar. Het geeft je haar glans en bepaalt de kwaliteit van je haar. De cuticula helpt ook om vocht vast te houden en zorgt voor een balans in de hydratatie van je haar.Gebruik je continu hitte tools of chemische behandelingen voor je haar? Dan kan deze balans worden verstoord en zal je haar droog en breekbaar worden.
- Cortex: De cortex bepaalt de textuur en kleur van je haar. Het bepaalt dus of je haar dik of dun is. De cuticula beschermt de cortex, dus hoe gezonder de cortex, hoe gezonder je haar zal zijn.
- Medulla: De medulla zit niet in elk type haar. De medulla is vaak te vinden in dik haar en bepaalt de sterkte van je haar.
Keratin
Je haar is, zoals eerder aangegeven, opgebouwd uit proteïne. Deze proteïnen versmelten in de haarzakjes en harden uit zodra ze uit een haarzakje komen. Deze proteïne staat bekend als keratine.
Keratine is een zeer sterke proteïne en is bestand tegen veel factoren zoals kammen, stylen en hitte tools. Keratine wordt bij elkaar gehouden door twee soorten bindingen: waterstofbruggen (hydrogen bonds) en disulfidebruggen (disulphide bonds).
- Disulfidebindingen: De disulfidebindingen zijn het sterkst. Doe je een permanent in je haar? Dan zal de disulfidebinding 'breken' en de structuur veranderen. Dit is dus de reden dat je haar kan veranderen nadat je bijvoorbeeld een permanent hebt gezet.
- Waterstofbruggen: Waterstofbruggen zijn minder sterk dan disulfidebindingen. Waterstofbruggen geven je haar flexibiliteit en maken het gemakkelijk om je haar te stylen.
Zoals je kunt lezen, zit er zoveel meer achter ons haar dan wat we kunnen zien! Nu weet je wat haar is en waar het uit bestaat. Maar hoe groeit ons haar eigenlijk?
Hoe groeit ons haar?
De haargroei fase bestaat uit 4 fasen:
- Anagen Fase
- Catagen Fase
- Telogen Fase
- Exogen Fase
- Anagene Fase: Deze fase staat bekend als de groeifase. Tijdens deze fase groeit je haar ongeveer 2,54 centimeter per maand. De groeifase duurt ongeveer 3 tot 5 jaar.
- Catagene Fase: Na de anagene fase komt de catagene fase. Deze overgangsfase duurt ongeveer 10 dagen. Tijdens deze periode gaat je haar in rust en stopt het met groeien.
- Telogene Fase: De telogene fase is een rustperiode van ongeveer 3 maanden waarin je haar stopt met groeien. Het haar blijft in de follikel maar stopt met actieve groei.
- Exogene Fase: In de exogene fase zorgen de haarzakjes ervoor dat je haar daadwerkelijk uit het haarzakje komt en uitvalt. Dit is een natuurlijk proces en elk haarzakje heeft zijn eigen unieke groeicyclus. Niet al je haar zit in dezelfde groeifase of uitvalfase. Haaruitval is een natuurlijk onderdeel van de haargroeicyclus. Zolang je haar normaal groeit en de fasen niet worden verstoord, zal je haar telkens opnieuw groeien en zul je geen last krijgen van haarverlies.
Samenvatting
Je haarzakjes bepalen dus of je haar wel of niet krullend is. Zijn ze ovaal gevormd? Dan heb je waarschijnlijk meer spiraalvormige krullen. Heb je meer golvend haar? Dan is je haarzakje ovaal, maar niet zo sterk als bij iemand met krullend haar. Kortom, de vorm van je haarzakjes en de structuur van je haarschacht spelen een cruciale rol in de manier waarop je haar eruitziet en aanvoelt.
Hopelijk weet je nu waarom jouw haar krult! Heb je nog meer vragen? Laat he ons gerust weten in de comments.