een voorbeeld van laag, normale een hoge porositeit dat te maken heeft met proteine in haarproducten.

Wat doet proteïne in haarproducten en wat zijn de beste?

Proteïne zit in haarproducten omdat het beschadigd haar kan herstellen en versterken. Als je leest op internet en forums, bestaan er veel theorieën over proteïne. Bijvoorbeeld dat lage porositeitshaar alleen kleine proteïne moet gebruiken. Maar klopt dit wel? Is dit überhaupt wetenschappelijk onderbouwd en waarom gebruiken we proteïne eigenlijk?

In deze blog vertellen we je meer over proteïne en wat de beste producten met proteïne zijn. Het is geen zwart-wit verhaal; we kunnen je aan het einde van dit artikel dus niet exact zeggen of proteïne wel of niet voor je werkt (hoewel dit wel vaak wordt gedaan). Je kunt er echter meer over leren zodat je goed weet hoe je hiermee zou kunnen experimenteren. Want, er is namelijk wel één feit, en dat is dat er verschillende soorten proteïnen zijn.

Waarom gebruiken we proteïne?

Ons haar bestaat voornamelijk uit proteïne (ook wel keratine genoemd). Dit zijn ook de bouwstoffen van bijvoorbeeld onze huid en nagels.

Al langere tijd wordt proteïne gebruikt in haarproducten. Je kunt bijvoorbeeld ook proteïne vinden in voeding. In voeding hebben we het vaak over grote soorten proteïne en als een proteïne is verdeeld in kleinere stukjes noemen we dit gehydrolyseerde proteïne. Die laatste vind je vaak in haarproducten. Dit doen fabrikanten omdat een 'hele proteïne' vaak niet kan doordringen tot ons haar en gehydrolyseerde proteïne wel.

In de basis is het toevoegen van proteïne bedoeld om het haar sterker, glanzender en gehydrateerder te maken en om beschadiging te herstellen.

In de basis doet proteïne het meest voor haar dat erg beschadigd is (vaak hoog poreus). In andere gevallen werkt grote proteïne vaak als een conditioning agent (legt een laagje om het haar, om het onder andere te beschermen) en kunnen kleine proteïne soorten doordringen tot ons haar en het haar bijvoorbeeld sterker maken.

Maar hoe weet je nu precies of jij proteïne nodig hebt? Het is een ingewikkeld verhaal. Want wist je dat het heel moeilijk is om vast te stellen of je haar poreus is? En wist je dat het niet altijd op alle plekken even poreus is?

Hoe herken je proteïne in haarproducten?

Je kunt proteïne herkennen door de ingrediëntenlijst van je haarproduct erbij te pakken. Zoek naar één van de volgende termen:

  • Hydrolyzed Wheat, Corn, Pea Soy etc.
  • Hydrolyzed Keratin, Collagen, Silk
  • Amino acids

Je kunt ook gebruik maken van sites zoals isitcg.com om te achterhalen of er proteïne in je haarproduct zit. Je kunt ook je product opzoeken op onze website; wij hebben namelijk bij elk artikel aangegeven of het wel of geen proteïne bevat.

Waarom zou je proteïne gebruiken?

Proteïne wordt door fabrikanten en merken gebruikt om je haar sterker, glanzender en minder breekbaar te maken. Daarnaast zorgt het ook voor extra hydratatie. Heb je beschadigd haar? Verf je je haar of is je haar chemisch behandeld? Dan kan het zijn dat de proteïne je haar sterker kan maken.

Je ziet op de afbeelding dat de proteïne het hoog poreuze haar als het ware vult en hierdoor kan je haar dus sterker worden daarnaast leg het ook een laagje om je haar. 

Bij laag poreus haar doet proteïne het volgende (foto links) en bij hoog poreus (rechts)

Proteïne is eigenlijk een conditioning agent. Het kan zich namelijk goed hechten aan het haar en anderzijds kan het je haar sterker maken, verzachten en glans geven. Proteïne bevat geen wassen of olie en dat maakt het een perfect ingrediënt om haar te verzorgen zonder het te verzwaren. Daarnaast zorgt proteïne er ook voor dat je haar vocht beter kan absorberen en dat ook goed kan vasthouden. 

Wie heeft proteïne nodig?

In het algemeen kan je stellen dat de volgende kenmerken duiden dat je proteïne kan gebruiken in je routine:

  • Fijner haar tot medium dik kan baat hebben bij proteïne, het kan je haar meer stevigheid geven.
  • Haar dat gebleekt is of highlights heeft
  • Chemisch behandeld haar
  • Haar dat overmatig te vaak geborsteld is
  • Haar dat vaak in aanraking komt met chloor of zout
  • Haar dat vaak blootgesteld wordt aan de zon
  • Droog haar
  • Haar waarop vaak hittetools zijn gebruikt zoals een stijltang
  • Breekbaar haar
  • Uitzakkend haar

Wat voor soorten proteïne zijn er?

Als we het over proteïne hebben, is het belangrijk om ze op te delen in twee soorten op basis van het moleculaire gewicht:

1. Hoog moleculaire gewicht (grote proteïne):
Deze proteïne kan niet doordringen tot het haar. Ze brengen vaak een laagje om je haar en zijn in dit geval een conditioning agent
2. Laag moleculair gewicht (kleine proteïne) 

Dit zijn vaak gehydrolyseerde proteïne en amino acids. Deze proteïnen zijn kleiner en kunnen eventueel doordringen tot ons haar. Ze kunnen hierdoor je haar verbeteren en sterker maken.

Wat voor soort proteïne heb ik nodig?

Grote proteïne werkt vaak als 'film former' en kan je helpen bij het vasthouden van vocht in je haar. Kleinere proteïne kan doordringen tot je haar.

In de regel wordt vaak gezegd dat grote proteïne geschikt is voor hoog poreus (meer beschadigd) haar.

Je herkent 'grotere proteïne (handig ezelsbruggetje, het 'eetbare') aan:

  • hydrolyzed wheat, soy, rice, quinoa 
  • Gelatine

In de regel geschikt voor:

  1. Hoger poreus haar (meer beschadigd haar)
  2. Breekbaar haar
  3. Fijn/medium dik haar
  4. Geverfd/gebleekt haar

Kleine Proteine herken je aan:

Kleine proteïne worden in een haarmasker het beste opgenomen door het gebruik van een heatcap.

  • Amino acids 
  • Peptides
  • Hydrolyzed silk, keratin, collegen

In de regel geschikt voor:

  1. Alle soorten haar (van fijn tot dik)
  2. Hoog, laag en medium poreus haar

Hoe pas ik proteïne toe in mijn routine?

Begin rustig met het toepassen van proteïne in je haarproducten. Je hoeft echt niet van A tot Z alles in je haarverzorging met proteïne te gebruiken. Tenzij je echt ontzettend beschadigd haar hebt. Maar, in de praktijk komt dit nauwelijks voor.

  • Wil je proteïne gaan toevoegen aan je routine? Begin dan met een haarmasker. Dat laat je namelijk lang intrekken.
  • Wil je meer proteïne toevoegen aan je routine, is je haar extreem beschadigd of zakt het uit? Doe dit dan rustig, voeg het toe aan je leave-in. Blijf je haar in de gaten houden!

    Wat zijn de nadelen van proteïne?

    Steeds meer chemisten verbazen zich over het 'wel of geen proteïne verhaal'. Heleen Kibbelaar (Instagram: ScienceMeetCosmetics) beschrijft namelijk het volgende. Het gebruik van proteïne in haarproducten is een hype en wordt gebruikt door fabrikanten omdat ons haar uit proteïne bestaat en dit bijvoorbeeld kan afbreken door chemische behandelingen, bleken, etc. De oplossing? Producten met proteïne.

    Maar, schrijft Heleen, het is moeilijk om met proteïne deze beschadigingen op te lossen aangezien elke proteïne een unieke compositie heeft en dat er een ander mechanisme nodig is om het haar te kunnen herstellen en beschermen. Neem bijvoorbeeld cationische ingrediënten, dit zijn ingrediënten die je haar kunnen beschermen tegen pluis en maken het haar glanzender, gladder en geven bescherming. Deze ingrediënten zijn 'positively charged' en ons haar is 'negatively charged', dit maakt dat ze goed met elkaar kunnen binden. Ze leggen een beschermend laagje om het haar.

    Daarom geeft Heleen aan dat proteïne helemaal niet alleen nodig is om het haar te herstellen. Omdat er andere conditioning agents zijn die ook net zoals proteïne een laagje om het haar leggen om het te beschermen en dit zelfs misschien nog beter kunnen dan proteïne. En geeft dus aan dat het beter is om je te richten op andere conditioning agents dan proteïne. Kortom, zorg ervoor bij breekbaar en beschadigd haar dat je producten gebruikt met de juiste conditioning agents.

    Tot slot geeft Heleen aan dat het ook moeilijk is om exact de porositeit van je haar te weten. Je haar kan in de punten meer poreus zijn dan andere delen van je haar.

    Conclusie

    Heb je breekbaar, beschadigd of geverfd haar? Dan kan je haar baat hebben bij proteïne maar zorg er dat je ook let op hoe je voelt wanneer je de conditioner of masker hebt gebruikt: voelt het niet zacht of glad aan? Zoek dan een andere conditioner uit. Je kan daarbij dus ook letten op grote proteïne. Daarnaast is het belangrijk om je haar verder zoveel mogelijk met rust te laten: borstel het niet te veel, zit er niet teveel aan en kijk hoe je haar reageert op bepaalde producten.

    Bovendien is het altijd belangrijk om je eigen haar in de gaten te houden. Als voor de 1 proteïne niet werkt hoeft dit niet te betekenen dat dit voor jou ook niet werkt (zelfs als je beide de zelfde haareigenschappen hebt). 

    En tot slot, is het altijd belangrijk om je eigen haar in de gaten te houden. Als voor de 1 proteïne niet werkt hoeft dit niet te betekenen dat dit voor jou ook niet werkt (zelfs als je beide de zelfde haareigenschappen hebt). 

    3 tips voor de beste producten met proteïne

    1. Curlsmith Bond Salve

    Curlsmith Strength Recipe Bond Curl Rehab Salve

    De Curlsmith Bond Salve is een treatment. Dat betekent dat je hem niet altijd hoef te gebruiken maar, af en toe (denk bijvoorbeeld 1 keer in de 2, 3 of 4 weken). Dit product bevat proteïne en is in staat om het haar door te dringen en de zwavel bruggen (die gebroken kunnen zijn) te kunnen herstellen.  

    2. Aunt Jackies Masker

    Aunt Jackie's Grapeseed Rescued Deep Conditioner

    Twijfel je nog over het toevoegen van proteïne aan je routine? Dan is dit product een aanrader. Je kan hem namelijk op 3 manieren gebruiken: als masker, conditioner en leave-in.

    3. Curlsmith Multi-Tasking Conditioner

    Wil je alle producten zien met proteïne? Bekijk dan deze speciale collectie. Voor deze blog hebben we onder andere openbaar gedeelde informatie gebruikt van Hair Sience Blog en @SienceMeetCosmetics en Georgina Stanciu.

    Terug naar blog

    Hulp nodig?

    Leer meer over hoe je jouw krullen het beste kunt verzorgen. Ontdek jouw krultype of laat je inspireren en shop de juiste haarproducten.