Krullen föhnen: welke technieken zijn er + de beste diffusers!

Krullen föhnen: welke technieken zijn er + de beste diffusers!

Je krullen drogen met een föhn met diffuser heeft veel voordelen. Je haar is sneller droog en je krijgt meer kruldefinitie. In deze blog vertellen we je hoe je dit het beste kan doen en wat de beste föhns voor krullen zijn.

Waarom een diffuser gebruiken voor je krullen? 

Een diffuser wordt vaak gezien als een föhn. Maar, eigenlijk is de diffuser een opzetstuk dat je op een haardroger kan klikken. De meeste haardrogers ontvang je vaak met verschillende opzetstukken, waaronder de diffuser er één van is. De diffuser herken je door de ronde vorm en de uitstekende pinnen.

De diffuser breng je tijdens het haardrogen op je haar aan. Je haar zal dus niet uit elkaar geblazen worden; door de pinnen blijven je krullen op hun plek zitten en blijft je definitie dus behouden.

Door de handige pinnen van een diffuser kan je je haar ook wat omhoog liften voor iets meer volume. Probeer dit eens door de föhn op je hoofdhuid te zetten en de föhn omhoog te liften.

Gebruik je geen diffuser? Dan kan je extra pluizig haar ervaren en blaas je als het ware je krulpatroon, dat je hebt gecreëerd tijdens het stylen, uit je haar.

Voor wie is een diffuser geschikt?

Een föhn met diffuser kan bij ieder krultype gebruikt worden. Dus heb je wavy hair, krullen of een coily haartype? Iedereen heeft er baat bij binnen je curly girl routine. Het houdt je krulpatroon intact en het zorgt ook nog eens voor meer volume (als je dat zou willen!).

Dit is een voorbeeld van een diffuser: 

Voorbeeld van een Diffuser opzetstuk

Wat zijn de voordelen van een haardroger voor krullen?

  1. Snellere droogtijd
  2. Je kruldefinitie blijft behouden
  3. Je kan meer volume creëren
  4. Je ervaart minder pluis

Voelt je haar harder aan na het drogen? Geen probleem! Want dit harde laagje wordt ook wel een cast genoemd. Dit harde laagje kan je er uit knijpen met een beetje haarolie

Is het veilig om je haar te föhnen?

Een diffuser is vaak groot en rond, hierdoor is hij extra geschikt voor krullend haar. De grote kop verdeelt de warme lucht over je haar in tegenstelling tot een normaal opzetstuk dat de warmte vaak door één uitgang uitblaast. Door de gelijkmatige verdeling kan je gerust op een warme stand je krullen föhnen.

Kan je kort krullend haar ook föhnen?

Kort krullend haar kan je ook föhnen! Het maakt niet uit hoe lang of kort je haar is, iedereen heeft baat bij het föhnen met een diffuser. Het voordeel van korter haar is dat je vaak een föhn nodig hebt met een wat lager aantal wattage. Wattage zegt in andere woorden hoe snel je haar droog is. Heb je een föhn met een hoge wattage? Dan is je haar eerder droog dan wanneer de wattage lager is.

Tip: bij kort krullend haar kan je gerust gebruik maken van een föhn die een wattage heeft van rond de 700.

Welke technieken zijn er om je krullen te föhnen?

Je zou denken, je zet de föhn in je haar en klaar. Maar, wist je dat er veel verschillende manieren zijn om je haar te kunnen föhnen? We lichten de verschillende technieken hieronder toe.

Pixie föhnen

De allereerste techniek die we gaan behandelen is de pixie methode of ook wel, pixie diffuse. Pixie is van oorsprong een Engelse benaming voor onder andere "small" (klein). En dat is ook exact wat deze methode inhoudt: kleine secties/delen van je haar föhnen.

De voordelen:

Met deze methode kan je meer volume creëren. Je gebruikt namelijk de pinnen om je haar omhoog te liften. Daarnaast hou je de föhn regelmatig even vast op dezelfde plek, hierdoor föhn je je haar zo rustig dat je pluizig haar voorkomt.. 

De nadelen: 

Soms is het best lastig om de middenlagen te föhnen, het is vaak een gekke positie omdat je je haar niet helemaal omhoog lift naar je hoofdhuid. Je kan dit af en toe wel doen, maar hierdoor kan je krulpatroon wel lichtelijk veranderen naar meer 'wonky' curls. Daarnaast vinden sommige curlies met fijn haar het vervelend om de föhn lang op dezelfde plek te houden. Merk je irritatie aan je hoofdhuid? Wissel dan direct van plek met de föhn!

Stappen voor pixie föhnen: 

  1. Ben je klaar met stylen? Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser erbij!
  2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken.
  3. Zet de föhn op een lage blaasstand. Qua warmte is het handig om voor jezelf na te gaan wat je prettig vindt. Je mag de föhn gerust op de meest warme stand zetten om de droogtijd te verkorten. Vind je dit te heet? Zet hem dan iets lager.
  4. Zet de föhn op je hoofdhuid en hou hem daar even kort op zijn plaats, minimaal 30 seconden. Hou je het langer vol? Hou de föhn dan maximaal 3 minuten op dezelfde plek en werk zo je hoofdhuid af. Breng je hoofd ook naar links en naar rechts.
  5. Is je hoofdhuid droog? Werk dan iets verder naar beneden. Zet de föhn op een bepaalde plek in het haar en lift het haar een klein beetje omhoog met de pinnen van de diffuser. Laat de föhn ook weer op deze plek een tijdje zitten.
  6. Werk zo rondom je hoofd, zodat het haar na de hoofdhuid ook goed droog is.
  7. Nu ben je bij de lengtes van je haar. Breng de föhn opnieuw in het haar en focus je weer op een klein stukje, hou de föhn hier ook weer vast en werk vervolgens door naar de volgende plekken.
  8. Pas het bovenstaande telkens toe op elke sectie van je haar. Het is belangrijk dat je de lengtes van je haar niet direct omhoog lift met de föhn en dan gaat föhnen. Je krijgt dan een gek krulpatroon.
  9. Is je haar 100% droog? Knijp dan de cast uit met een olie

Hieronder zie je een video van pixie diffuse. Let op, soms bestaan er verschillende meningen over de standen van de föhn. Wij adviseren het bovenstaande, geeft de video iets anders aan? Probeer dat dan zeker ook uit om na te gaan wat voor jou het beste werkt!

Hover methode

De vrouwen die deze methode gebruiken ervaren vaak eerder een cast dan bij de voorgaande methode. Dit komt doordat de föhn het haar niet aanraakt. De droogtijd is gelijk aan de eerder genoemde methode.

De voordelen:

De vrouwen die deze methode gebruiken ervaren vaak eerder een cast dan bij de voorgaande methode. Dit komt doordat de fohn het haar niet aanraakt. De droogtijd is gelijk aan de eerder genoemde methode. 

De Nadelen

Als je veel haar hebt, is de methode iets lastiger. Want het kan zijn dat niet al het haar even snel droog is. Het is dus handig om je hoofd goed naar links en rechts te brengen om alle delen van je haar te föhnen. Daarnaast zorgt deze methode niet voor meer volume. Dit komt doordat je de föhn niet gebruikt om je haar te liften, het kan dus iets platter zijn na het drogen, maar vaak wel met meer definitie.

Stappen voor hover diffusen:

  1. Ben je klaar met stylen? Knijp dan het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek. Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser erbij!
  2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken.
  3. Zet de föhn op een lage blaasstand en een warme stand. Hou de föhn enkele centimeters vanaf de hoofdhuid en maak langzaam, draaiende bewegingen met de föhn. Herhaal dit totdat het droog is.
  4. Werk langzaam naar beneden, blijf continu de ronddraaiende bewegingen maken. Breng je hoofd ook naar links en naar rechts.
  5. Is je haar redelijk droog? Breng dan je hoofd weer rechtop en hover ook de zijkanten van je hoofd en de delen die nog vochtig aanvoelen.
  6. Herhaal het bovenstaande totdat je haar 100% droog is.
  7. Is je haar droog 100% droog? Knijp dan de cast uit met een olie

Hieronder zie je een duidelijke video over hoe je deze hover methode toepast: 

Hammock diffusing methode

De hammock diffusing methode is een iets onbekendere methode, maar wel een leuke techniek om eens te proberenDe voordelen van deze methode zijn dat je de föhn voor een groot gedeelte niet hoeft vast te houden. Dus een lamme arm tijdens het föhnen is verleden tijd! Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat je krulpatroon behouden blijft.

De voordelen: 

De voordelen van deze methode zijn dat je de föhn voor een groot gedeelte niet hoeft vast te houden. Dus een lamme arm tijdens het föhnen is verleden tijd! Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat je krulpatroon behouden blijft.

De Nadelen: 

Heb je dikker haar of veel haar? Dan kan deze methode qua droogtijd langer duren. Tot slot kan het zijn dat de hoofdhuid niet goed droog is, dus je zou altijd de roots van je haar nog moeten föhnen, bijvoorbeeld met de pixie methode.

Stappen voor de Hammock diffusing methode:

  1. Ben je klaar met stylen? Knijp dan het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek. Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser erbij!
  2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken. Leg daarnaast de föhn op een tafel, die ongeveer dezelfde hoogte heeft als je hoofd.
  3. Zet de föhn op een lage blaasstand en een warme stand.
  4. Pak vervolgens een microvezel handdoek en leg deze in beide handpalmen. Breng de handdoek onder je haar en lift je haar naar boven zodat de luchtstroom tegen je haar aankomt. Maak bewegingen zodat je haar goed droog wordt aan alle kanten. Herhaal dit totdat je haar 100% droog is.
  5. Is je hoofdhuid of de bovenkant van je haar nog vochtig? Gebruik dan de pixie methode om je haar verder te drogen.
  6. Is je haar droog 100% droog? Knijp dan de cast uit met een olie

Hieronder zie je een duidelijke video over hoe je de hammock methode toepast: 

Laatste tips voor het föhnen van je haar

  1. Het is belangrijk dat je je haar rustig föhnt. Ga je te snel? Dan kan je je krulpatroon verliezen en creëer je pluis.
  2. Start met diffusen bij de hoofdhuid. Buig je hoofd voorover en zet de föhn net niet op de hoofdhuid. Zorg dat je langzaam, roterende bewegingen maakt. Buig je hoofd vervolgens naar links en naar rechts.
  3. Begin het liefst op een lage blaasstand. Is je haar redelijk droog aan het worden of voel je de cast in je haar? Zet hem dan pas op een harde blaasstand!
  4. Wil je je haar in een bepaalde richting föhnen? omdat je een bepaalde lok hebt laten knippen of valt je haar vaak naar voren? Dan kan je hiervoor handige clips gebruiken om je haar te sturen. Je houdt ze gewoon in tijdens het föhnen.
  5. Voorkom zoveel mogelijk dat je met je handen in het haar zit tijdens het diffusen. Dit zorgt namelijk voor pluis. 

Beste fohns voor krullen 

Als het op föhns aankomt voor krullen, zijn er verschillende modellen te verkrijgen. Let bij de aankoop van een diffuser op de volgende punten:

  1. Wat is je budget?
  2. Wat voor soort model wil je graag hebben?
  3. Wil je een kleinere föhn of mag het ook een grotere variant zijn?
  4. Hoe groot is de diffuser blaasmond?
  5. Wil je een coolshot functie?
  6. Hoeveel wattage moet de föhn hebben?
  7. Wat voor technologie bevat de föhn?

De beste föhns voor krullen hebben een grote diffuser met uitstekende pinnen. Daarnaast kan je ook nog letten op de verschillende standen van een föhn. Maar aan dit laatste hangt vaak een prijskaartje. Wil je graag een föhn met een koude stand en verschillende warmte standen? Dan ga je vaak naar een iets hogere prijsklasse.

Daarnaast kan je ook nog kijken naar de techniek en motor. De meeste haardrogers van tegenwoordig bevatten ceramische technologie. Deze technologie is nog beter in staat om je haar gelijkmatiger te drogen en verspreidt vaak negatieve ionen waardoor je haar meer glanzend en vrij van pluis zal zijn.

Er zijn ontzettend veel haardrogers te krijgen voor krullend haar. Wij hebben expres ons assortiment klein gehouden omdat er enkele föhns zijn die wij het allerbeste voor krullend haar vinden.

Keramische technologie

Lees je dat de föhn keramische technologie bevat? Dan betekent het dat deze föhn extra geschikt is voor iedereen met fijn, beschadigd of geverfd haar. Door de keramische technologie wordt de warme lucht uit de föhn nog beter verdeeld en zorgt dit dus voor betere bescherming van je haar.

Motor van de diffuser

Föhns kunnen verschillen van motor. Hieronder lichten we de meestvoorkomende voor.

DC Motor

Een DC motor is een variant die in veel föhns wordt gebruikt. Deze föhns kennen een grote snelheid en blaaskracht maar, maken ook iets meer geluid. Een DC motor gaat minder lang mee dan een AC motor. Verder is een DC motor lichter.

Een DC motor is geschikt als je je föhn zo'n 2 tot 3 keer in de week gebruikt. Dus wil je een föhn voor thuis en heb je een kleiner budget? Dan is een föhn met DC motor een goede keuze.

AC Motor

AC motors kennen een lange levensduur, ze zijn kwalitatief beter dan een DC motor. Wel zijn ze vaak iets zwaarder dan andere motoren. Ze zijn van zeer hoge kwaliteit, hier staat dan vaak wel een hogere aankoopprijs tegenover ten opzichte van een DC motor of een digitale motor.

AC motors zijn zeer geschikt voor veelvuldig gebruik van een föhn en voor iedereen die een iets breder budget heeft.

Digitale motor

Een digitale motor is één van de nieuwste motoren binnen de diffuser wereld. Ze maken weinig geluid en zijn erg licht. Er zijn nog weinig diffusers uitgerust met een digitale motor.

Een digitale motor is geschikt voor veelvuldig gebruik van een föhn en voor iedereen die een breed budget heeft.

Wattage van de föhn

Elke föhn heeft een wattage. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je haar in principe droog is. Heb je een dikkere bos met krullen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een föhn met een hogere wattage. Heb je fijn tot medium dik haar? Dan volstaan ook diffusers met een lager wattage.

Wat voor soort diffusers zijn er?

Diffusers kan je opdelen in twee soorten categorieën. Er zijn föhns met een diffuser die je erop moet klikken én er zijn diffusers en föhns in één (die hoef je er dus niet op te klikken).

Dit zijn populaire föhns voor krullen

1. Dyson Super Sonic

De Dyson Super Sonic is al langere tijd dé föhn voor krullend haar. De Dyson staat bekend om zijn hoge kwaliteit dankzij het uitstekende materiaal. Het is een stabiele föhn die veel wordt gebruikt door krullenkappers.

1. CHI 1875 Compact Hair Dryer 

CHI 1875 Series Compact Hair Dryer

Deze haardroger heeft een hoge wattage, een grote diffuserkop en verschillende warmte standen. Hij is vooral geschikt voor lang en dikker haar maar, kan ook gebruikt worden voor iedereen die fijner of korter haar heeft en de keramische technologie.

De CHI Compact Hair Dryer is het nieuwe zusje van de CHI Lava. We hebben deze opgenomen in het assortiment als alternatief op de CHI Lava. Het grote verschil tussen de föhns is de wattage. Hoe hoger de wattage hoe sneller je haar droog is. We adviseren een hogere wattage als je bijvoorbeeld dikker haar hebt, want dan kan de wattage een groot verschil maken in de droogtijd. Heb jij fijner of medium haar? Dan volstaat ook een föhn met een lagere wattage. Nog een groot verschil ten opzichte van de CHI Lava: Het formaat van de föhn. De compact (zoals de naam het al zegt) ligt voor bepaalde curlies echt beter in de hand. Daarnaast bevat de Compact uitstekende pinnen bij de diffuserblaasmond, en daarnaast is hij ook een stukje groter dan de CHI Lava.

2. Bellisma My Pro Diffon Ceramic

Dit is een hoogwaardige haardroger die vaak als instapmodel wordt bestempeld. Dit komt onder andere door de prijs (74,95 euro). Deze föhn heeft de helft minder wattage dan de variant hiervoor. Dat betekent dat hij extra geschikt is voor iedereen met kort tot medium lang haar. Heb je lang en dik haar? Dan kan de droogtijd langer zijn dan een haardroger met een hogere wattage. Tot slot heeft deze föhn ook keramische technologie en is hij super makkelijk mee te nemen op reis!

En dan hebben we de andere variant van de Bellissima föhn. De ceramic variant. Dit is een föhn met keramische technologie, net zoals de CHI föhns. Dit is beter voor beschadigd en/of geverfd haar en voor iedereen die het haar nog beter beschermt wil hebben bij het föhnen. Net zoals de Diffon föhn, heeft ook deze föhn het mooie kleine model dat heerlijk handzaam is. De wattage is hetzelfde als de Diffon variant, dus ook hiermee telt: heb je langer en dikker haar, en wil je een kortere droogtijd dan is een föhn met een hogere wattage aan te raden. Maakt de droogtijd je niet uit, dan volstaat ook een föhn van 700 watt.

3. Laifen Swift SE

De föhns van Laifen zijn ontzettend kleurrijk en zijn zeer geschikt voor krullend haar. Inmiddels heeft Laifen meerdere föhns op de markt gebracht met verschillende wattages. De Laifen Swift is de meest populaire variant.

Samenvatting belangrijkste kenmerken van de diffusers 

Voor de mobiele gebruikers, even je scherm draaien voor het hele overzicht! :)

  Coolshot functie Warmtestanden Ceramisch Wattage Prijs
CHI Lava Fohn Ja 3 Ja 1100WW 159,20
CHI 1875 Compact Dryer Ja 3 Ja 1875W 159
Bellissima Diffon Fohn Nee 2 Nee 700W 48,95
Bellissima Diffon Fohn Ceramic  Nee 2 Ja 700W

64,95

 

Laifen Swift SE Nee 3 Ja 1600W

130

 

 

Dyson Super Sonic Ja 3 Nee 1600W 449

 

Nu weet je alles over het föhnen van je haar! Hopelijk kan je de juiste keuze maken voor een geschikte fohn. Heb je nog vragen? Laat het ons weten in de reacties. 

    Terug naar blog

    Hulp nodig?

    Leer meer over hoe je jouw krullen het beste kunt verzorgen. Ontdek jouw krultype of laat je inspireren en shop de juiste haarproducten.