Glycerine is een veelvoorkomend ingrediënt dat je in haarproducten tegen kan komen. Maar wat is glycerine en waarom zou het handig kunnen zijn om het te vermijden? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Wat is glycerine?
Glycerine is wateroplosbaar en een humectant. In duidelijke taal: het is een ingrediënt dat in staat is om vocht uit de omgeving aan te trekken en het goed vast te houden. Dit helpt je haar goed te hydrateren. Het zorgt dus voor verzorging, zachtheid en hydratatie.
Andere veel voorkomende humectanten zijn:
- Propylene Glycol
- Butylene Glycol
- Hyaluronic acid
- Honing
- Agave nectar
- Sorbitol
- Sodium PCA
- Fructose
- Glucose
- Hydrolyzed silk protein, elastin, collagen, keratin
- Panthenol
Waar wordt glycerine uit gewonnen?
Glycerine kan synthetisch verkregen worden of natuurlijk gewonnen zijn uit koolzaadolie. Het is een ontzettend veilige stof om te gebruiken. Het is namelijk dik, geur- en kleurloos. Dit maakt dat het ingrediënt veel wordt gebruikt in haarproducten, maar ook in andere cosmetica producten zoals zeep en huidproducten.
Glycerine en het weer: wat hebben deze 2 met elkaar te maken?
Het weer en glycerine hebben met elkaar te maken in verband met de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. Kortom, hoe vochtig het buiten is.
Zoals we hiervoor al aangaven, is glycerine in staat om vocht uit de omgeving te trekken. En dit is dan ook direct het punt wat we in deze blog willen aanstippen. Glycerine werkt met name goed als het dauwpunt tussen de -1 tot 16 graden ligt. Ligt het aantal graden daaronder of daarboven? Dan kan het zijn dat glycerine juist extra pluis veroorzaakt. Let op! Dit hoeft niet altijd zo te zijn!
Wanneer is glycerine niet verstanding?
Is de luchtvochtigheid erg hoog? Dan kan je haar zoveel vocht aantrekken dat het teveel wordt voor je haar en het gaat opzwellen. Het resultaat? pluizig haar. Heb je een hoge porositeit? Dan kan je hier nog meer last van hebben dan bij een lage of normale porositeit.
Nog een moment wanneer het beter is om glycerine te vermijden: Is er een extreem lage luchtvochtigheid? Dan kan glycerine juist vocht verliezen. Het resultaat? uitgedroogde krullen dat kan leiden tot breekbaar haar.
Wanneer gebruik je wel glycerine?
Zit het dauwpunt op een bepaald aantal graden tussen de 4 en 16? Dan kan je juist wel profiteren van glycerine in je haarproduct. Het beschermt je haar en zorgt voor hydratatie.
Kortom, glycerine in je haarproducten is niet erg, maar het hangt er dus vanaf wat het huidige dauwpunt is.
Wanneer werkt glycerine wel voor je haar en wanneer niet?
Op je telefoon staat vaak een weerapp. In deze apps wordt vaak aangegeven wat het dauwpunt is. Zoek hem op, en check wat je kan doen. Let op, verwar het dauwpunt niet met hoe koud of hoe warm het is! Zoek echt naar het dauwpunt. Hieronder zie je een voorbeeld van de weerapp van iPhone
- Het dauwpunt is lager dan -1 graden
Het is waarschijnlijk winter! Je kan het beste glycerine vermijden. Gebruik producten met een goede en sterke hold en gebruik leave-in conditioners.
- Het dauwpunt ligt tussen -1 en 4 graden
Kijk hoe je haar reageert op glycerine. Soms maakt het niets uit voor je haar, maar het kan ook zijn dat je haar er niet goed op zal reageren.
- Het dauwpunt ligt tussen de 4 en 16 graden
Dit is ideaal! Je kan glycerine gerust gebruiken.
- Het dauwpunt is boven de 16 graden
Kijk hoe je haar reageert op glycerine. Soms maakt het niets uit voor je haar, maar het kan ook zijn dat je haar er niet goed op zal reageren.
Tot slot is het bovenstaande natuurlijk niet zwart-wit. Maar, mocht je haar ineens anders reageren op de producten waar je normaal gesproken problemen mee hebt, zou dit een reden kunnen zijn. Experimenteer altijd met je producten.
In de onderstaande video vind je een uitgebreide video over glycerine.
Wat kan je nog meer doen?
Naast de humectanten kunnen ook andere ingrediënten je helpen in bepaalde weersomstandigheden, denk bijvoorbeeld aan film-forming humectanten en emollients. En er zijn ook ingrediënten die juist vochtbestendig zijn.
Film forming humectanten
Film forming humectanten vind je vaak in gels. Ze vormen een laagje om je haar en zorgen dat vocht in je haar blijft. Ze kunnen je extra helpen bij lage dauwpunten. Voorbeelden van film-forming humectanten zijn:
- Flaxeed
- Okra
- Aloe vera
- Pectin
- Guar Gum
- Marshmallow root
- Slippery Elm
- Xantan gum
Emollients
- Argan olie
- Avocado olie
- Mango Butter
- Shea butter
- Jojoba olie
- C12-15 alkyl benzoate
- Grapeseed oil
- Sunflower oil
Luchtvochtigheid bestendige ingrediënten
s er sprake van een extreem hoge luchtvochtigheid? Dan is het aan te raden om een hard-hold gel te gebruiken. Een voorbeeld van de meest voorkomende:
- PVA/VP Copolymer
- Polyquaternium-11
Producten vrij van glycerine
Probeer zoals altijd te experimenteren! Met deze blog weet je wat redenen kunnen zijn om glycerine te vermijden of om juist wel te gebruiken. Maar zoals aangegeven is dit voor iedereen anders. Hou je haar goed in de gaten en wissel eens af. Noteer in je telefoon goed hoe je haar reageert, zo kan je het bijhouden!
Zoek je producten zonder glycerine? Bekijk dan deze collectie!